5 Bondprylar som blev till verklighet

[vc_row css=”.vc_custom_1495031311379{margin-top: -20px !important;}”][vc_column css=”.vc_custom_1507881125072{margin-top: -15px !important;}”][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text][icey_SocialShare][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner css=”.vc_custom_1495031298059{margin-top: 30px !important;}”][vc_column_inner][vc_column_text el_class=”icey_ingress”]

Varje Bondfilm har bjudit på en rad olika sensationella uppfinningar och häftiga prylar.
Så fantastiska att man inte trodde de kunde existera på riktigt.
Men visste du att flera av dem blivit verkliga?
Här är fem coola prylar ur Bond-filmerna som nu finns i vår vardag.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Den fantasifulle uppfinnaren Q, eller Quartermaster, är alltid redo med nya uppfinningar till James Bond och de andra 00-agenterna. Alltifrån laserstrålar till GPS:en och jetpacken är otroliga uppfinningar som vi aldrig trodde skulle existera på riktigt när vi såg dem i filmerna, men som i dag används flitigt.
–  I samma film som GPS:en var med så fanns det även en liknande mobiltelefon som man kunde se i James Bonds bil på dörrfacket. Det här var i filmen ”Goldfinger” som hade premiär 1964, flera år före den första mobiltelefonen var uppfunnen, säger en av Sveriges största fan av James Bond, Gunnar James Bond Schäfer, 60 år.

Han kan filmerna utan och innan. Förutom att han startat upp Sveriges, och kanske världens, enda James Bond-museum, har han även lagt till namnet James Bond till sitt eget, har 007 på sin Aston Martins-registreringsplåt och i slutet av sina telefonnummer.

Än i dag inspireras många av uppfinningarna från James Bond-filmerna.  Och vissa av dem håller även på att förverkligas och utvecklas i detta nu.
– Det finns företag som i dag arbetar med att framställa bättre jetpacks som människor skulle kunna använda sig av för att ta sig till och från jobbet med. Jetpack är en typ av motor som man sätter på ryggen för att kunna flyga med.

SF Anytime kan du enkelt och helt abonnemangsfritt se alla de 24 James Bond-filmerna som producerats. På SF Anytime hittar du Nordens största utbud och tusentals filmer att välja bland. Filmtjänsten är först med alla de nyaste filmerna som gått på bio, före betalkanalerna och abonnemangstjänsterna.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text el_class=”icey_poptext”]

5 Bond-prylar som blivit verklighet

 1. Fingeravtrycksskanner – “Diamantfeber” (1971)
  James Bond lyckades lura Tiffany Case och hennes unika biometriska skanner genom falska fingeravtryck. I dag är tekniken så smart och utbredd att det kan finnas en liten fingeravtrycksskanner i din mobiltelefon och i din dator.
 2. Jetpack  –  “Åskbollen” (1965)
  Den coolaste uppfinningen av dem alla – jetpacken. James Bond använder Q:s raketbälte för att fly fienden i filmen ”Åskbollen”. I dag finns raketbälten på riktigt, om än det är få som har provat på dem.

 3. Den smarta klockan – ”Ur dödlig synvinkel” (1981)
  James Bond hade ett armbandsur som kunde ta emot textmeddelanden och som han kunde samtala med hjälp av, långt innan den ”smarta klockan” var uppfunnen. Drygt 30 år efter filmen haft premiär presenterades ”TrueSmart” som anses vara den första smarta klockan.

 4. GPS  –  “Goldfinger” (1964)
  Det var genom ett spårningssystem inbyggt i sin Aston Martin som James Bond hittade fram till skurken Goldfingers bas. Liknande det GPS-system vi har i våra bilar i dag.
  Den första kommersiella GPS-mottagaren var ”Magellan GPS NAV 1000s” som landade i butikerna den 25 maj, 1989. I dag hittar vi GPS-mottagare i klockor, mobiler, bilar, på cyklar och lite varstans.
 5. Laserstrålen – ”Goldfinger” (1964)
  Bond blev tillfångatagen och fastbunden på ett bord av skurken Goldfinger som hotade att klyva honom i mitten med laser. Lasern hade uppfunnits bara fyra år innan filmen kom ut, men kom i och med filmen upp i ljuset. I dag används laser till allt möjligt, bland annat i streckkodsläsare.

 

Se alla Bond-filmer här[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text el_class=”icey_poptext”]

10 Bond-filmer du måste se

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]1.  Casino Royale (2006)
James Bond lyckas hindra superskurken Le Chiffre från att spränga världens största passagerarplan. Men Le Chiffre, som därmed blir skyldig världsledande terrororganisationer stora summor, planerar ett pokerspel med enorma insatser.

Se filmen här[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2237″ img_size=”medium” style=”vc_box_border”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]2. Skyfall (2012)
James Bonds senaste uppdrag har misslyckats, och en rad brittiska agenter runt om i världen avslöjas. MI6 hotas både inifrån och utifrån. När chefen M ifrågasätts och plågas av sitt förflutna, finns det bara en person hon kan lita på: James Bond.

Se filmen här[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2239″ img_size=”medium” style=”vc_box_border”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1512846377415{margin-top: 25px !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]3. Goldfinger (1964)
Den tredje Bond-filmen – den första som vann en Oscar – är en av de mest klassiska, med 007:s Aston Martin, den guldmålade bruden och Oddjobbs dödliga hatt. Den vansinnige Auric Goldfinger har som mål att ta sig in i Fort Knox för att förstöra USA:s guldreserv och hela världsekonomin.

Se filmen här[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2240″ img_size=”medium” style=”vc_box_border”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1512846377415{margin-top: 25px !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]4. Agent 007 ser rött (1963)
Den andra Bond-filmen utspelas i Istanbul. Den vackra ryska agenten Tatyana Romanova har kodmaskinen Lektor ? och det gäller för James Bond att hinna före brottssyndikatet SPECTRE.

Se filmen här[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2242″ img_size=”medium” style=”vc_box_border”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]5. Agent 007 med rätt att döda (1962)
Startskottet för James Bond-succéerna på film börjar med att agent 007 skickas till Jamaica för att utreda mordet på en kollega. Spåren leder till ön Crab Key och den maktgalna kinesiska vetenskapsmannen Dr Julius No, som är ute efter att sabotera USA:s rymdprogram.

Se filmen här[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2244″ img_size=”medium” style=”vc_box_border”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1512846377415{margin-top: 25px !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]6. Goldeneye (1995)
Efter Sovjetunionens fall kommer ett satellitvapensystem i fel händer. James Bond får uppdraget att åka till Ryssland för att hitta koderna till “Goldeneye” – som kan skicka dödlig elektromagnetisk puls mot jorden.

Se filmen här[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2246″ img_size=”medium” style=”vc_box_border”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1512846377415{margin-top: 25px !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]7. Älskade spion (1977)
En brittisk och en sovjetisk ubåt har blivit stulna, vilket för samman James Bond och kvinnliga KGB-agenten “Triple X”. De jagas av den jättelika Jaws i Egypten, innan spåren leder till den galne vetenskapsmannen Karl Strombergs havsbas Atlantis utanför Sardinien

Se filmen här[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2248″ img_size=”medium” style=”vc_box_border”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1512846377415{margin-top: 25px !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]8. Åskbollen (1965)
Två atombomber har stulits av terrororganisationen SPECTRE, som håller hela världen gisslan. James Bond skickas till Bahamas – där han snart hittar bomberna och älskarinnan till en av terrorcheferna.

Se filmen här[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2250″ img_size=”medium” style=”vc_box_border”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1512846377415{margin-top: 25px !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]9. Man lever bara två gånger (1967)
Mitt under kalla kriget förlorar både USA och Sovjet på ett mystiskt sätt bemannade rymdfarkoster. James Bond reser till Japan – och står åter öga mot öga med SPECTRE:s ondskefulle ledare Blofeld

Se filmen här[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2252″ img_size=”medium” style=”vc_box_border”][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1512846377415{margin-top: 25px !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]10. Ur dödlig synvinkel (1981)
Ett fartyg som sänkts utanför Albaniens kust innehåller det topphemliga brittiska missilsystemet ATAC – som flera underrättelsetjänster är på jakt efter. Under kapplöpningen får James Bond tampas med kubanska lönnmördare, grekiska smugglare, östtyska skidskyttar och österrikiska grevinnor.

Se filmen här[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”2254″ img_size=”medium” style=”vc_box_border”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1512845265848{margin-bottom: 70px !important;}”][icey_SocialShare][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]